Rejtett dimenziók

2011. augusztus 27. 16:20 - mB

http://marvin.bookline.hu/product_tnimages_6/1093/TN6_1111002678636.JPG“Meg kell értetni az építészekkel, a várostervezőkkel és építtetőkkel, hogy ha el akarjuk kerülni a katasztrófát, az emberben olyan lényt kell látnunk, aki állandó párbeszédben áll környezetével; azzal a környezettel, amelyet tervezőink, építészeink, építtetőink jelenleg az ember proxemikai igényeinek semmibevevésével formálnak.”

Részlet Edward T. Hall egy számunkra kulcsfontosságú könyvéből - amiből itt olvasható egy fejezet: A kultúra mint kommunikáció.

E kötet fő témája a társadalmi és a személyes tér problémája, valamint ennek érzékelése. A tér emberi felhasználása a kultúra egyik jellegzetes megnyilvánulási formája. Az erre vonatkozó megfigyelések és elméletek összességére a proxemika kifejezést alkottam.

A könyvemben szereplő fogalmak nem tőlem erednek. Franz Boas ötvenhárom évvel ezelőtt fogalmazta meg azt a nézetet, amely szerint a kultúrának, sőt magának az életnek is a kommunikáció a lényege. Magam is ezt a nézetet vallom.

December 2nd, 2008

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr13184087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.