Parti épület az Alicante kikötőben

2006. szeptember 19. 11:43 - mB

Javier Garcia-Solera - Alicante, Spanyolország, 2000

A megbízás a helyi közlekedést kiszolgáló rakpart kialakítására szólt, illetve létre kellett hoznunk ezen egy kis pavilont és egy árnyékot adó váróhelyiséget.


A terv lehetőséget biztosított a tenger melletti építés: a mérnöki megoldásokat használó rakpart és a platójának kialakítása, és szinte high-tech gesztusokkal operáló kisléptékű, a hajóépítés finomságait felidéző építésmód két ellentétes módjának kipróbálására. Az építés első fázisa beton és kő-tömegek elhelyezését, földmunkát jelentett, vízalatti kotrómunkákat. Ezután következett a víz feletti építkezés, mintha egy hajó épült volna a szárazdokkban fából, fémből, és az ezeket összekötő, együvé szorító csavarokból.


Nagyobb térképre váltás


Nagyobb térképre váltás

A telepítés során asszimetrikus partvonalat alakítottunk ki, hogy a kikötő hajók ne zavarják az épületből való kilátást. Mint minden vízparti épületnél, a magasság itt is a minimumon van tartva – itt a horizontalitás esztétikáját kerestük.

Karcsú faoszlop függőlegese üdvözli ugyanakkor a városba érkezőt, és keresi a kapcsolatot a belső kikötő vitorlásainak árbocaival. Kettős kapcsolatot keres a tengerrel. A kinyúló fémlemez, a korlátok hiánya, a könnyedség, a külső és belső közti megkülönböztetés hiánya teszi mindezt lehetővé.”

Javier Garcia-Solera, építész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://tarsas2010.blog.hu/api/trackback/id/tr44123325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.